Svea Ting
På gamla och nya stigar
Völuspá - del 1
0:00
-1:04:32

Völuspá - del 1

Våra förfäders berättelse om världens skapelse och undergång - samt lite till.

Dikten “Völvans spådom” - Völuspá på isländska - är den första dikten i Eddan, våra förfäders gamla skaldeverk om gudar och hjältar. Där söker Oden upp en völva, en sierska, som förmår se ända från tidernas begynnelse då världen skapades till dess bistra slut då världen rämnar under ragnarök. Men hon ser ännu lite längre, hur en ny värld tar form efter undergången.

Jalle Horn och Robin Holmgren undersöker den storslagna dikten, strof för strof. Vilka är varelserna som nämns, vad innebär de gåtfulla händelserna som dikten nämner? Och har Oden rent av länge en plan hur han och asarna ska förbereda sig för ragnarök?

Avsnittet är uppdelat i två delar. I det första avsnittet här återberättas händelserna fram till tiden strax före ragnarök.

Det här är ett av få fria avsnitt av podden På gamla och nya stigar. Teckna en prenumeration så får du tillgång till alla avsnitt plus alla artiklar.

Dela gärna det här med andra du tror uppskattar att höra om svensk och europeisk kultur och historia.

Share

Discussion about this podcast

Svea Ting
På gamla och nya stigar
Vi svenskar och våra europeiska brödrafolk har en makalös historia och kultur som har rört sig längs slingrande stigar i flera årtusenden. Vill du veta mer om den historien och kulturen? Eller få nya infallsvinklar om något du redan känner till? Eller kanske bara få en stund underhållning? Följ då med på gamla och nya stigar – med Jalle Horn och vänner.
I programmet undersöker vi spännande händelser, intressanta personer, sköna konstverk, tänkvärda filosofer, vardagsbestyr som mat och klädsel samt mycket annat från europeisk kultur. Vi både djupdyker i ämnena och finner det lustiga i dem. Målet är att bjuda på både nytta och nöje, både lärdom och behag. Således ger vi liv åt svensk och europeisk tradition – genom att helt enkelt inte glömma det viktiga vi har åstadkommit och vad som utmärker oss. Programmet har därmed ett nationalistiskt, allmäneuropeiskt och konservativt perspektiv.