Svea Ting
På gamla och nya stigar
Tyskland - Europas hjärta: ett samtal om tysk litteratur och historia
0:00
-1:53:31

Tyskland - Europas hjärta: ett samtal om tysk litteratur och historia

Vi blickar likt falkar på tysk litteratur genom tiderna och sveper igenom den likt örnar.

Från Aachen i väst, där Karl den store hade sitt regeringssäte, till Königsberg i öst, där Kant revolutionerade filosofin. Från Tübingen i söder, där Hölderlin skrev sköna dikter, till Hamburg i norr, där Bismarck tronar på sin sockel. Det tyska folket har skapat och verkat i Europa som kanske inget annat folk.

Tyskland utgör på grund av sitt läge lite av Europas hjärta. Därigenom har tyskarna verkat åt alla håll. Tyskland är särskilt känt för sina vetenskapsmän, kompositörer och politiker, men själva har de mottot “Land der Dichter und Denker”. Och onekligen är tyskarna ett folk av skalder och tänkare.

Tänkarna är ett kapitel för sig, men vilka är då dessa diktare, de tyska skalderna? I dagens vandring studerar vi de stora tyska diktarna alltifrån medeltiden fram till vår egen tid, från Hildebrandslied till Bernhard Schlink. Det blir en hiskeligt långväga vandring som blott kan skrapa på ytan, men även ytan är nog så intressant. Och rik. Och ändå glömde vi Wieland, Heine, Hoffmann, Keller, Morgenstern, Brecht, Kästner och hundra andra stora skalder.

På grund av en ny gäst, germanisten Simon O. Pettersson, är dagens vandring på gamla och nya stigar fritt tillgängligt för alla lyssnare.

Med Jalle Horn och Simon O. Pettersson.

Teckna en prenumeration så missar du inga poddar.

Dela med bekanta som du tycker behöver en lektion i tysk geist.

Share

0 Comments
Svea Ting
På gamla och nya stigar
Vi svenskar och våra europeiska brödrafolk har en makalös historia och kultur som har rört sig längs slingrande stigar i flera årtusenden. Vill du veta mer om den historien och kulturen? Eller få nya infallsvinklar om något du redan känner till? Eller kanske bara få en stund underhållning? Följ då med på gamla och nya stigar – med Jalle Horn och vänner.
I programmet undersöker vi spännande händelser, intressanta personer, sköna konstverk, tänkvärda filosofer, vardagsbestyr som mat och klädsel samt mycket annat från europeisk kultur. Vi både djupdyker i ämnena och finner det lustiga i dem. Målet är att bjuda på både nytta och nöje, både lärdom och behag. Således ger vi liv åt svensk och europeisk tradition – genom att helt enkelt inte glömma det viktiga vi har åstadkommit och vad som utmärker oss. Programmet har därmed ett nationalistiskt, allmäneuropeiskt och konservativt perspektiv.