Svea Ting
På gamla och nya stigar
Lord Byron - skönhet, frihet och poesi
0:00
-1:13:38

Lord Byron - skönhet, frihet och poesi

Följ med på en sagolik vandring bland vin, kvinnor och sång - samt kamp för frihet.

I början av 1800-talet var Lord Byron efter Napoleon Europas mest ryktbaraste man. Efter plågor i barndomen blev han plötsligt lord. Vart än han drog fram fångade hans skönhet kvinnorna. Alla tjusades av hans poesi, t.o.m. Goethe såg honom som Europas största skald. Och ständigt slogs han mot konventioner och förtryck. Det fick honom att blott 36 år gammal kämpa för grekernas frihet mot det ottomanska riket, varmed han efter ett häftigt liv gick sitt öde till mötes - för 200 år sedan, den 19 april 1824. Dagens vandring följer Lord Byrons liv i fotspåren och återger det bästa av hans poetiska gärning.

Med Jalle Horn och Robin Holmgren.

Teckna en prenumeration för fler poddar om europeisk kultur och historia.

Share

0 Comments
Svea Ting
På gamla och nya stigar
Vi svenskar och våra europeiska brödrafolk har en makalös historia och kultur som har rört sig längs slingrande stigar i flera årtusenden. Vill du veta mer om den historien och kulturen? Eller få nya infallsvinklar om något du redan känner till? Eller kanske bara få en stund underhållning? Följ då med på gamla och nya stigar – med Jalle Horn och vänner.
I programmet undersöker vi spännande händelser, intressanta personer, sköna konstverk, tänkvärda filosofer, vardagsbestyr som mat och klädsel samt mycket annat från europeisk kultur. Vi både djupdyker i ämnena och finner det lustiga i dem. Målet är att bjuda på både nytta och nöje, både lärdom och behag. Således ger vi liv åt svensk och europeisk tradition – genom att helt enkelt inte glömma det viktiga vi har åstadkommit och vad som utmärker oss. Programmet har därmed ett nationalistiskt, allmäneuropeiskt och konservativt perspektiv.