Svea Ting
På gamla och nya stigar
Svenska flaggan och dess dag
2
0:00
-1:12:09

Svenska flaggan och dess dag

En 800-årig historia
2

Om en dryg vecka, på årets nationaldag, firar Sverige 500 år som nation sedan Gustav Vasa kröntes till kung under befrielsekriget mot danskarna och Kalmarunionen. Med anledning av det uppmärksammar vi den dag som under 1900-talet kallades “Svenska flaggans dag” och särskilt dess främsta symbol: den svenska flaggan. Jalle Horn och Magnus Söderman berättar om den svenska flaggans historia, om etikett och regler vid flaggning samt diskuterar flaggan och nationaldagen som symboliskt värde för det svenska folket.

2 Comments
Svea Ting
På gamla och nya stigar
Vi svenskar och våra europeiska brödrafolk har en makalös historia och kultur som har rört sig längs slingrande stigar i flera årtusenden. Vill du veta mer om den historien och kulturen? Eller få nya infallsvinklar om något du redan känner till? Eller kanske bara få en stund underhållning? Följ då med på gamla och nya stigar – med Jalle Horn och vänner.
I programmet undersöker vi spännande händelser, intressanta personer, sköna konstverk, tänkvärda filosofer, vardagsbestyr som mat och klädsel samt mycket annat från europeisk kultur. Vi både djupdyker i ämnena och finner det lustiga i dem. Målet är att bjuda på både nytta och nöje, både lärdom och behag. Således ger vi liv åt svensk och europeisk tradition – genom att helt enkelt inte glömma det viktiga vi har åstadkommit och vad som utmärker oss. Programmet har därmed ett nationalistiskt, allmäneuropeiskt och konservativt perspektiv.