Svea Ting
På gamla och nya stigar
Svensk fosterlandskärlek
1
0:00
-1:12:29

Svensk fosterlandskärlek

En diskussion över ämnet utifrån två texter från krisåren 1809 och 1940.
1
Transcript

No transcript...

Vad finns att ta fasta på om fosterlandskänslan, om patriotismen, om nationalismen? Vad ingår i känslan? Och hur kan den väckas till liv när den behövs igen? Varför sover den ibland och vilka krafter finns emot den? Frågorna är många, och vi reder ut svaren i dagens vandring på gamla och nya stigar. Till hjälp har vi två texter om svensk patriotism, en av Gustaf von Schantz från 1809 och en från Edvard Thermaenius från 1940.

Med Jalle Horn och Magnus Söderman.

Glöm inte att dela avsnittet till alla du känner. Ämnet berör oss alla.

Share

Lös en prenumeration för att höra alla avsnitt på gamla och nya stigar. Vartannat avsnitt är tillgängligt bara för prenumeranter.

1 Comment
Svea Ting
På gamla och nya stigar
Vi svenskar och våra europeiska brödrafolk har en makalös historia och kultur som har rört sig längs slingrande stigar i flera årtusenden. Vill du veta mer om den historien och kulturen? Eller få nya infallsvinklar om något du redan känner till? Eller kanske bara få en stund underhållning? Följ då med på gamla och nya stigar – med Jalle Horn och vänner.
I programmet undersöker vi spännande händelser, intressanta personer, sköna konstverk, tänkvärda filosofer, vardagsbestyr som mat och klädsel samt mycket annat från europeisk kultur. Vi både djupdyker i ämnena och finner det lustiga i dem. Målet är att bjuda på både nytta och nöje, både lärdom och behag. Således ger vi liv åt svensk och europeisk tradition – genom att helt enkelt inte glömma det viktiga vi har åstadkommit och vad som utmärker oss. Programmet har därmed ett nationalistiskt, allmäneuropeiskt och konservativt perspektiv.