Svea Ting
På gamla och nya stigar
Orestien - en antik tragedi om hur en kedja av hämnd kommer till sitt slut
1
Preview
0:00
-17:13

Orestien - en antik tragedi om hur en kedja av hämnd kommer till sitt slut

I den grekiska dramatikern Aiskylos trilogi Orestien möter vi en hustru full av hat, en hämnande son och fruktansvärda hämnddemoner som jagar modersmördare.
1

Ett av historiens största mästerverk är trilogin Orestien som skrevs av greken Aiskylos för snart 2500 år sedan. I tre tragedier gestaltar Aiskylos hur brott återkommer i en släkt över generationer men till slut kan hejdas genom en sund stats ordning med lagar och domstolar som rör hela allmänheten istället för den råa hämndens princip mellan individer.…

Listen to this episode with a 7-day free trial

Subscribe to Svea Ting to listen to this post and get 7 days of free access to the full post archives.

Svea Ting
På gamla och nya stigar
Vi svenskar och våra europeiska brödrafolk har en makalös historia och kultur som har rört sig längs slingrande stigar i flera årtusenden. Vill du veta mer om den historien och kulturen? Eller få nya infallsvinklar om något du redan känner till? Eller kanske bara få en stund underhållning? Följ då med på gamla och nya stigar – med Jalle Horn och vänner.
I programmet undersöker vi spännande händelser, intressanta personer, sköna konstverk, tänkvärda filosofer, vardagsbestyr som mat och klädsel samt mycket annat från europeisk kultur. Vi både djupdyker i ämnena och finner det lustiga i dem. Målet är att bjuda på både nytta och nöje, både lärdom och behag. Således ger vi liv åt svensk och europeisk tradition – genom att helt enkelt inte glömma det viktiga vi har åstadkommit och vad som utmärker oss. Programmet har därmed ett nationalistiskt, allmäneuropeiskt och konservativt perspektiv.