Svea Ting
På gamla och nya stigar
Oidipus på scenen
0:00
-1:03:16

Oidipus på scenen

Två tragedier om kung Oidipus gestaltar den mest tragiska av människor.

Dramatikern Sofokles - som levde i Grekland för ca 2500 år sedan - skrev två tragedier om sagans kung Oidipus, varav den ena har kallats dramat med den bästa handlingen någonsin. Oidipus kommer i den ena tragedin fram till vem han - till sin förtvivlan - är, och i det andra vandrar han runt med tiggarstav på sin ålders höst. Han går från den högst uppburna människa till den mest föraktade. Är det människans tragiska lott? I dagens vandring redogör vi för hur Sofokles visar upp den arme Oidipus öde - i två skådespel som skrevs av en atenare för nästan 2500 år sedan.

Med Jalle Horn och Robin Holmgren.

Dela den här podden till dina bekanta så att fler får lära sig om europeisk stor konst när den är som bäst.

Share

Prenumerera på Svea Ting så att vi kan fortsätta skapa poddar, ljudböcker och artiklar om svensk och europeisk kultur, historia och nutida politik.

0 Comments
Svea Ting
På gamla och nya stigar
Vi svenskar och våra europeiska brödrafolk har en makalös historia och kultur som har rört sig längs slingrande stigar i flera årtusenden. Vill du veta mer om den historien och kulturen? Eller få nya infallsvinklar om något du redan känner till? Eller kanske bara få en stund underhållning? Följ då med på gamla och nya stigar – med Jalle Horn och vänner.
I programmet undersöker vi spännande händelser, intressanta personer, sköna konstverk, tänkvärda filosofer, vardagsbestyr som mat och klädsel samt mycket annat från europeisk kultur. Vi både djupdyker i ämnena och finner det lustiga i dem. Målet är att bjuda på både nytta och nöje, både lärdom och behag. Således ger vi liv åt svensk och europeisk tradition – genom att helt enkelt inte glömma det viktiga vi har åstadkommit och vad som utmärker oss. Programmet har därmed ett nationalistiskt, allmäneuropeiskt och konservativt perspektiv.