Svea Ting
På gamla och nya stigar
Nyköpings gästabud
1
Preview
0:00
-16:11

Nyköpings gästabud

En medeltida brodersfejd sätter riket på spel men slutar med en stark kung.
1

Vid Nyköpings gästabud år 1317 fängslade kung Birger sina bröder som hämnd för Håtunaleken 1306 då de hade fängslat honom. Turerna är många på medeltiden. Vi reder ut allt och bjuder på ett hejdundrande äventyr med hjälp av vårt första litterära mästerverk Erikskrönikan.

Jalle Horn berättar om 1100-talets släktfejd mellan erikska ätten och sverkerska ätt…

Listen to this episode with a 7-day free trial

Subscribe to Svea Ting to listen to this post and get 7 days of free access to the full post archives.

Svea Ting
På gamla och nya stigar
Vi svenskar och våra europeiska brödrafolk har en makalös historia och kultur som har rört sig längs slingrande stigar i flera årtusenden. Vill du veta mer om den historien och kulturen? Eller få nya infallsvinklar om något du redan känner till? Eller kanske bara få en stund underhållning? Följ då med på gamla och nya stigar – med Jalle Horn och vänner.
I programmet undersöker vi spännande händelser, intressanta personer, sköna konstverk, tänkvärda filosofer, vardagsbestyr som mat och klädsel samt mycket annat från europeisk kultur. Vi både djupdyker i ämnena och finner det lustiga i dem. Målet är att bjuda på både nytta och nöje, både lärdom och behag. Således ger vi liv åt svensk och europeisk tradition – genom att helt enkelt inte glömma det viktiga vi har åstadkommit och vad som utmärker oss. Programmet har därmed ett nationalistiskt, allmäneuropeiskt och konservativt perspektiv.