Svea Ting
På gamla och nya stigar
Marcus Aurelius - kejsarfilosofen vars tankar drabbar envar
0:00
-1:18:37

Marcus Aurelius - kejsarfilosofen vars tankar drabbar envar

Marcus Aurelius är en filosofisk klassiker. Hans tankar talar till oss alla och kan bidra till ett bättre liv. Jalle Horn och Robin Holmgren läser och begrundar den store kejsarfilosofen.

“När du om morgonen ovilligt står upp, så tänk: jag vaknar för att verka som människa. Skall jag vara trög, när jag går att göra det för vars skull jag är till och har kommit till världen.”

Så lyder en av många kloka insikter av Marcus Aurelius. Han var kejsare i Rom år 161-180 e.Kr. Men han var också en stor filosof som skrev ner sina tankar, sina Självbetraktelser, under tider i fält. Hans bok har blivit en av de stora filosofiska klassikerna, inte minst för att envar av oss förstår vad han vill förmedla.

Marcus Aurelius är en lättfattlig filosof, nästan trivial ibland. Men i det självklara finns många viktiga och nog så djupa uppenbarelser. Vill du bli en bättre människa och känna dig delaktig i något större? Följ då med på dagens vandring på gamla och nya stigar tillsammans med Jalle Horn, Robin Holmgren och kejsarfilosofen Marcus Aurelius.

Vi bjuder på sköna insikter av den gamla kejsaren och sätter dem i sitt sammanhang, den stoiska skolan som Marcus Aurelius tillhörde och det liv han hade i kejsartidens Rom.

Avsnittet är tillgängligt för alla, även icke-prenumeranter.

Vill du lyssna på alla framtida avsnitt på gamla och nya stigar, teckna då en prenumeration. Klicka på rutan nedan och välj den prenumerationsgrad som passar dig.

Share

0 Comments
Svea Ting
På gamla och nya stigar
Vi svenskar och våra europeiska brödrafolk har en makalös historia och kultur som har rört sig längs slingrande stigar i flera årtusenden. Vill du veta mer om den historien och kulturen? Eller få nya infallsvinklar om något du redan känner till? Eller kanske bara få en stund underhållning? Följ då med på gamla och nya stigar – med Jalle Horn och vänner.
I programmet undersöker vi spännande händelser, intressanta personer, sköna konstverk, tänkvärda filosofer, vardagsbestyr som mat och klädsel samt mycket annat från europeisk kultur. Vi både djupdyker i ämnena och finner det lustiga i dem. Målet är att bjuda på både nytta och nöje, både lärdom och behag. Således ger vi liv åt svensk och europeisk tradition – genom att helt enkelt inte glömma det viktiga vi har åstadkommit och vad som utmärker oss. Programmet har därmed ett nationalistiskt, allmäneuropeiskt och konservativt perspektiv.