Svea Ting
På gamla och nya stigar
Karl XII:s likfärd och Armfeldts dödsmarsch
0:00
-1:05:26

Karl XII:s likfärd och Armfeldts dödsmarsch

Karl XII föll för en kula den 30 november 1718 och fick därefter sin likfärd hem. En månad senare genomled Armfeldts karoliner en dödsmarsch under återtåget hem. Dagens vandring belyser händelserna.

Gustaf Cederströms tavla Karl XII:s likfärd gestaltar kungens likfärd hem till Sverige efter hjältekonungens död den 30 november 1718. Dagens vandring på gamla och nya stigar har målningen som utgångspunkt för de ödesdigra händelserna vintern 1718: kungens död utanför Fredrikstens fästning, karolinernas dödsmarsch från Tröndelag till Värmland under fruktansvärd snöstorm och stormaktstidens slut. På något sätt har Cederström fått in alla tre händelser i sin målning.

Händelserna kring Karl XII:s död tar oftast upp huruvida han mördades eller inte. Här fokuserar vi i stället på händelserna efter skottet, själva omhändertagandet av kroppen och likfärden hem. Därtill belyser vi Armfeldts hemska återtåg över fjällen där flera tusen karoliner dukade under när de kämpade sig fram över bergen i snöstorm.

Det hela ackompanjeras av sköna dikter och härlig musik.

Med Jalle Horn

Svea Ting finns tack vare de fantastiska läsare som prenumererar. Häng med du också och skriv upp dig för antingen en gratis eller en betald prenumeration.

0 Comments
Svea Ting
På gamla och nya stigar
Vi svenskar och våra europeiska brödrafolk har en makalös historia och kultur som har rört sig längs slingrande stigar i flera årtusenden. Vill du veta mer om den historien och kulturen? Eller få nya infallsvinklar om något du redan känner till? Eller kanske bara få en stund underhållning? Följ då med på gamla och nya stigar – med Jalle Horn och vänner.
I programmet undersöker vi spännande händelser, intressanta personer, sköna konstverk, tänkvärda filosofer, vardagsbestyr som mat och klädsel samt mycket annat från europeisk kultur. Vi både djupdyker i ämnena och finner det lustiga i dem. Målet är att bjuda på både nytta och nöje, både lärdom och behag. Således ger vi liv åt svensk och europeisk tradition – genom att helt enkelt inte glömma det viktiga vi har åstadkommit och vad som utmärker oss. Programmet har därmed ett nationalistiskt, allmäneuropeiskt och konservativt perspektiv.