Svea Ting
På gamla och nya stigar
90. Gilgamesh-eposet
1
0:00
-1:13:17

90. Gilgamesh-eposet

En mesopotamisk kung lär sig vad det är att vara människa
1

I civilisationens gryning i Mesopotamien skapades Gilgamesheposet, ett storslaget äventyr om människans öde. Även den bästa människan måste inse att hon har begränsningar. Kung Gilgamesh i Uruk lär sig att inse sitt öde, bland annat genom undervisning av Utnapishtim, den mesopotamiska varianten av Bibelns Noa.

Vill du ha podden i din podcastapp?

Klicka på "Listen on" i spelaren här ovan och sedan "Subscribe" eller "Copy link" beroende på om du redan är prenumerant eller inte. Klistra sedan in denna i din podcastapp!

1 Comment
Svea Ting
På gamla och nya stigar
Vi svenskar och våra europeiska brödrafolk har en makalös historia och kultur som har rört sig längs slingrande stigar i flera årtusenden. Vill du veta mer om den historien och kulturen? Eller få nya infallsvinklar om något du redan känner till? Eller kanske bara få en stund underhållning? Följ då med på gamla och nya stigar – med Jalle Horn och vänner.
I programmet undersöker vi spännande händelser, intressanta personer, sköna konstverk, tänkvärda filosofer, vardagsbestyr som mat och klädsel samt mycket annat från europeisk kultur. Vi både djupdyker i ämnena och finner det lustiga i dem. Målet är att bjuda på både nytta och nöje, både lärdom och behag. Således ger vi liv åt svensk och europeisk tradition – genom att helt enkelt inte glömma det viktiga vi har åstadkommit och vad som utmärker oss. Programmet har därmed ett nationalistiskt, allmäneuropeiskt och konservativt perspektiv.