Svea Ting
På gamla och nya stigar
Engelbrekt Engelbrektsson - folkets stora hjälte
Preview
0:00
-20:17

Engelbrekt Engelbrektsson - folkets stora hjälte

Vi vandrar i Engelbrekts fotspår när han och Sveriges allmoge på 1400-talet reste sig mot utländska fogdar.

År 1434 reste sig plötsligt en här av svenska bergsmän och slog ned allt i sin väg. Som hövding hade de valt Engelbrekt Engelbrektsson. Vad retade upp bönder och bergsmän så mycket? Varför styrdes Sverige av utländska kungar och fogdar då? Vad åstadkom Engelbrekt under sina två fälttåg? Hur blev sedermera Engelbrekts eftermäle? Jalle Horn och Robin Holm…

Listen to this episode with a 7-day free trial

Subscribe to Svea Ting to listen to this post and get 7 days of free access to the full post archives.

Svea Ting
På gamla och nya stigar
Vi svenskar och våra europeiska brödrafolk har en makalös historia och kultur som har rört sig längs slingrande stigar i flera årtusenden. Vill du veta mer om den historien och kulturen? Eller få nya infallsvinklar om något du redan känner till? Eller kanske bara få en stund underhållning? Följ då med på gamla och nya stigar – med Jalle Horn och vänner.
I programmet undersöker vi spännande händelser, intressanta personer, sköna konstverk, tänkvärda filosofer, vardagsbestyr som mat och klädsel samt mycket annat från europeisk kultur. Vi både djupdyker i ämnena och finner det lustiga i dem. Målet är att bjuda på både nytta och nöje, både lärdom och behag. Således ger vi liv åt svensk och europeisk tradition – genom att helt enkelt inte glömma det viktiga vi har åstadkommit och vad som utmärker oss. Programmet har därmed ett nationalistiskt, allmäneuropeiskt och konservativt perspektiv.