Svea Ting
På gamla och nya stigar
Bronsåldern och järnåldern enligt SVT
0:00
Current time: 0:00 / Total time: -1:17:32
-1:17:32

Bronsåldern och järnåldern enligt SVT

En analys av SVT:s "Historien om Sverige" - bronsåldern och järnåldern.

Det andra avsnittet av SVT:s historiesatsning “Historien om Sverige” kallas “metallernas tid” och visar hur brons och järn formade det skandinaviska samhället, bland annat handelscentra som blev en sorts riken i Uppland, Bohuslän och Skåne. Här analyserar vi hur SVT förmedlar vår gamla historia. Avsnittet får betydligt mer beröm än det första på grund av en solidare kunskapsförmedling, men det finns flera saker som hamnar under kritisk lupp. Vart tog DNA-forskningen vägen den här gången, varför nämns knappt de indoeuropéerna folken, varför tar man inte upp eventuella folkvandringar från Norden under folkvandringstiden, varför är religiösa föreställningar och kulter så sparsamt behandlat? Vi granskar allt, med rättvis kritisk udd. Även det här andra avsnittet om SVT:s programserie är fritt tillgängligt för alla lyssnare.

Med Jalle Horn och Robin Holmgren.

Dela gärna avsnittet så att alla får höra en befogad kritik av SVT:s programserie.

Share

Var podden spännande och intressant? Prenumerera för att ta del av allt på Svea Ting och hjälpa oss att fortsätta göra bra program.

Discussion about this podcast

Svea Ting
På gamla och nya stigar
Vi svenskar och våra europeiska brödrafolk har en makalös historia och kultur som har rört sig längs slingrande stigar i flera årtusenden. Vill du veta mer om den historien och kulturen? Eller få nya infallsvinklar om något du redan känner till? Eller kanske bara få en stund underhållning? Följ då med på gamla och nya stigar – med Jalle Horn och vänner.
I programmet undersöker vi spännande händelser, intressanta personer, sköna konstverk, tänkvärda filosofer, vardagsbestyr som mat och klädsel samt mycket annat från europeisk kultur. Vi både djupdyker i ämnena och finner det lustiga i dem. Målet är att bjuda på både nytta och nöje, både lärdom och behag. Således ger vi liv åt svensk och europeisk tradition – genom att helt enkelt inte glömma det viktiga vi har åstadkommit och vad som utmärker oss. Programmet har därmed ett nationalistiskt, allmäneuropeiskt och konservativt perspektiv.