Svea Ting
På gamla och nya stigar
45. Folktro och tradition i juletid (Del 2)
0:00
-1:38:51

45. Folktro och tradition i juletid (Del 2)

I del två av juletidens traditioner granskar vi själva julhelgen, och vad bönderna hade för föreställningar och seder. Hur hanterade man farliga väsen på julafton? Hur gav man åkern och djuren god kraft inför det kommande året? Varför ska man akta sig för att gå till kyrkan för tidigt på juldagens julotta? Hurdan var tävlingen hem efter julottan? Varför mockade man gladeligen skit på annandagen. Vad innebar Staffansritt? Och givetvis, vilken roll spelade tomtenissen? Jalle Horn och Björn Björkqvist önskar God jul!

0 Comments
Svea Ting
På gamla och nya stigar
Vi svenskar och våra europeiska brödrafolk har en makalös historia och kultur som har rört sig längs slingrande stigar i flera årtusenden. Vill du veta mer om den historien och kulturen? Eller få nya infallsvinklar om något du redan känner till? Eller kanske bara få en stund underhållning? Följ då med på gamla och nya stigar – med Jalle Horn och vänner.
I programmet undersöker vi spännande händelser, intressanta personer, sköna konstverk, tänkvärda filosofer, vardagsbestyr som mat och klädsel samt mycket annat från europeisk kultur. Vi både djupdyker i ämnena och finner det lustiga i dem. Målet är att bjuda på både nytta och nöje, både lärdom och behag. Således ger vi liv åt svensk och europeisk tradition – genom att helt enkelt inte glömma det viktiga vi har åstadkommit och vad som utmärker oss. Programmet har därmed ett nationalistiskt, allmäneuropeiskt och konservativt perspektiv.