Svea Ting
På gamla och nya stigar
44. Folktro och tradition i juletid (Del 1)
0:00
-1:38:32

44. Folktro och tradition i juletid (Del 1)

Vill du veta mer om ursprunget till våra traditioner i juletid samt vad våra bondska förfäder tänkte och gjorde i juletid? Då måste du lyssna när Jalle Horn och Björn Björkqvist samtalar om advent, Lucia, annandagen, Nikolausdagen och Tomasmäss. Varför fick man inte fisa när man stöpte ljus, varför dansade man när man bryggde julöl, varför slaktades julgrisen redan klockan två på lucianatten? Och förresten, du får också höra att den Santa Claus, sankt Nikolaus, som hela västvärlden känner genom Coca-Cola och Disney, är skapad av idel svenskar.

0 Comments
Svea Ting
På gamla och nya stigar
Vi svenskar och våra europeiska brödrafolk har en makalös historia och kultur som har rört sig längs slingrande stigar i flera årtusenden. Vill du veta mer om den historien och kulturen? Eller få nya infallsvinklar om något du redan känner till? Eller kanske bara få en stund underhållning? Följ då med på gamla och nya stigar – med Jalle Horn och vänner.
I programmet undersöker vi spännande händelser, intressanta personer, sköna konstverk, tänkvärda filosofer, vardagsbestyr som mat och klädsel samt mycket annat från europeisk kultur. Vi både djupdyker i ämnena och finner det lustiga i dem. Målet är att bjuda på både nytta och nöje, både lärdom och behag. Således ger vi liv åt svensk och europeisk tradition – genom att helt enkelt inte glömma det viktiga vi har åstadkommit och vad som utmärker oss. Programmet har därmed ett nationalistiskt, allmäneuropeiskt och konservativt perspektiv.