Svea Ting
På gamla och nya stigar
38. Västgötska slag, släktfejd och brödrakamp i medeltidens Sverige
0:00
-1:15:27

38. Västgötska slag, släktfejd och brödrakamp i medeltidens Sverige

Under 1100-talet kämpade de erikska och sverkerska släkterna mot varandra. Under 1200-talet slogs Birger jarls söner med varandra. Fejderna mynnade ut i en mängd slag som tog plats på västgötsk mark, däribland Älgarås. Med hjälp av bland annat Erikskrönikan, en medeltida ballad och Verner von Heidenstam granskar Jalle Horn avgörande händelser i vårt rikes gryningstid.

0 Comments
Svea Ting
På gamla och nya stigar
Vi svenskar och våra europeiska brödrafolk har en makalös historia och kultur som har rört sig längs slingrande stigar i flera årtusenden. Vill du veta mer om den historien och kulturen? Eller få nya infallsvinklar om något du redan känner till? Eller kanske bara få en stund underhållning? Följ då med på gamla och nya stigar – med Jalle Horn och vänner.
I programmet undersöker vi spännande händelser, intressanta personer, sköna konstverk, tänkvärda filosofer, vardagsbestyr som mat och klädsel samt mycket annat från europeisk kultur. Vi både djupdyker i ämnena och finner det lustiga i dem. Målet är att bjuda på både nytta och nöje, både lärdom och behag. Således ger vi liv åt svensk och europeisk tradition – genom att helt enkelt inte glömma det viktiga vi har åstadkommit och vad som utmärker oss. Programmet har därmed ett nationalistiskt, allmäneuropeiskt och konservativt perspektiv.