Svea Ting
På gamla och nya stigar
10. Sten Sture den yngres uppgång och fall - upptakten till Sveriges befrielse ur Kalmarunionen
0:00
-1:08:22

10. Sten Sture den yngres uppgång och fall - upptakten till Sveriges befrielse ur Kalmarunionen

Sverige var för 500 år sedan, precis som idag, insnärjd i en knepig union. Åren innan Gustav Vasas befrielsekrig försökte riksföreståndaren Sten Sture d.y. att kämpa mot unionen och den danska kungens anspråk på Sveriges tron. Han slog tillbaka danskarna i slag efter slag tills han oturligt mötte sitt öde på Åsundens is vid dagens Ulricehamn. Om Sten Sture den yngres uppgång och fall handlar dagens vandring, och den genomförs med visst stöd av den gamla Sturekrönikan, Verner von Heidenstam och Carl Grimberg. Och Jalle Horn.

Köp målningen "Sten Sture den yngres död på Mälarens is" som poster https://butik.detfriasverige.se/collections/frontpage/products/sten-sture-den-yngres-dod-pa-malarens-is-1880-poster

Hör fler av våra poddar på https://www.svegot.se

0 Comments
Svea Ting
På gamla och nya stigar
Vi svenskar och våra europeiska brödrafolk har en makalös historia och kultur som har rört sig längs slingrande stigar i flera årtusenden. Vill du veta mer om den historien och kulturen? Eller få nya infallsvinklar om något du redan känner till? Eller kanske bara få en stund underhållning? Följ då med på gamla och nya stigar – med Jalle Horn och vänner.
I programmet undersöker vi spännande händelser, intressanta personer, sköna konstverk, tänkvärda filosofer, vardagsbestyr som mat och klädsel samt mycket annat från europeisk kultur. Vi både djupdyker i ämnena och finner det lustiga i dem. Målet är att bjuda på både nytta och nöje, både lärdom och behag. Således ger vi liv åt svensk och europeisk tradition – genom att helt enkelt inte glömma det viktiga vi har åstadkommit och vad som utmärker oss. Programmet har därmed ett nationalistiskt, allmäneuropeiskt och konservativt perspektiv.