Svea Ting
På gamla och nya stigar
Ödets väg - om det stoiska sättet att leva
0:00
-1:31:57

Ödets väg - om det stoiska sättet att leva

Den stoiska skolan och dess läromästare Epiktetos.

Den stoiska skolan var en av antikens främsta filosofiskolor. Vilka idéer drev stoikerna, vilka krav ställde de på sina medmänniskor, hur uppnår man ett gott liv, hur kan man leva i samklang med ödet? De stoiska idéerna har blivit populära i vår tid. Kanske behöver dagens människor förstå sin roll i den större helhet på ett bättre sätt, precis som stoikerna menade. Men hur och varför?

I dagens vandring granskar vi stoicismens idéer, med tonvikt på den frisläppta slaven och berömda filosofen Epiktetos, vars Handbok i livets konst har inspirerat miljoner människor i snart 2000 år.

Med Jalle Horn och Robin Holmgren.

Missa inte nästa avsnitt. Vartannat avsnitt är bara för prenumeranter.

Dela det här avsnittet till dina bekanta. Alla behöver veta mer om den stoiska ödesfilosofin.

Share

0 Comments
Svea Ting
På gamla och nya stigar
Vi svenskar och våra europeiska brödrafolk har en makalös historia och kultur som har rört sig längs slingrande stigar i flera årtusenden. Vill du veta mer om den historien och kulturen? Eller få nya infallsvinklar om något du redan känner till? Eller kanske bara få en stund underhållning? Följ då med på gamla och nya stigar – med Jalle Horn och vänner.
I programmet undersöker vi spännande händelser, intressanta personer, sköna konstverk, tänkvärda filosofer, vardagsbestyr som mat och klädsel samt mycket annat från europeisk kultur. Vi både djupdyker i ämnena och finner det lustiga i dem. Målet är att bjuda på både nytta och nöje, både lärdom och behag. Således ger vi liv åt svensk och europeisk tradition – genom att helt enkelt inte glömma det viktiga vi har åstadkommit och vad som utmärker oss. Programmet har därmed ett nationalistiskt, allmäneuropeiskt och konservativt perspektiv.