Svea Ting
På gamla och nya stigar
Platon och hans syn på staten
0:00
-1:30:10

Platon och hans syn på staten

I sin filosofiska dialog "Staten" visar Platon för 2400 år sedan hur en stat kan styras på bästa sätt. Demokratin får sig en redig pisksnärt. Staten bör i stället styras av de visa.

Den västerländska filosofins grand old man Platon skrev för ungefär 2400 år sedan sitt magnum opus Staten. I boken diskuterar några kloka män, med Platons lärare Sokrates i spetsen, begreppet rättrådighet - eller med ett vanligare ord: rättvisa. För att fånga rättrådighet hos individen tvingas de studera rättrådigheten hos hela staten. Hur är staten när den är rättrådig? Och därifrån, hur är individen när han eller hon är rättrådig?

I den långa diskussionen dryftar Sokrates och hans vänner hur staten bör formas; vilka dygder individer och samhällsklasser bör ha; vilken bildning de styrande behöver; hur vi kan nå en högre, beständig kunskap, som hjälper oss att styra klokt; om kunskapens natur; om tillvarons sätt att vara; om hur var och en på bästa sätt kan bidra till staten som helhet; om vilka styrelseformer som finns; om till exempel demokratins positiva och negativa egenskaper - och mycket mer.

En person tycker att den starke ska styra staten som han vill; rättvisa är bara ett (tomt) ord i mängden. En annan undrar om Sokrates stat mest är en stat för grisar. Sokrates framhärdar och visar att den bästa staten styrs av de visaste och att staten annars riskerar att falla sönder (och vad ska hända med medborgarna då).

Utifrån den lilla frågan om hur en rättrådig människa är drar Platon fram konturerna för en hel värld, en ideal stat med alla dess medborgare och samhällsgrupper. Alla tänkbara filosofiska frågor dryftas i det trevliga sällskapet med Sokrates som samtalsledare. Djupa frågor diskuteras, men det är inte så värst svårt och absolut inte tråkigt. Tvärtom är det ett ytterst fängslande och angenämt - och genom alla tider viktigt - samtal som förs av Sokrates och hans vänner.

Den angenäma tonen, samt alla viktiga tankar, försöker vi fånga och förmedla i dagens vandring på gamla och nya stigar.

Med Jalle Horn och Simon O Pettersson.

Share Svea Ting

Det här avsnittet är fritt att ta del av. Men för att lyssna på alla avsnitt på gamla och nya stigar krävs en prenumeration. Då får du också tillgång till ljudböcker som löpande kommer ut på Svea Ting. Här nedan står hur du kan stödja oss på olika sätt. Tack för ditt stöd!

Vill du stödja Svea Ting? Det görs bäst på följande vis. Ditt stöd behövs.

  • Teckna en prenumeration. Info finns i fliken “prenumerera” på sveating.se.

  • Donera genom Swish till 0735200402. Märk din swish med “gåva”.

  • Dela den här artikeln med dina bekanta.

  • Dela Svea Ting med dina vänner.

  • Skriv i kommentarsfältet vad du uppskattar (eller inte) med den här artikeln och Svea Ting - bara möjligt för prenumeranter.

    Share

Discussion about this podcast

Svea Ting
På gamla och nya stigar
Vi svenskar och våra europeiska brödrafolk har en makalös historia och kultur som har rört sig längs slingrande stigar i flera årtusenden. Vill du veta mer om den historien och kulturen? Eller få nya infallsvinklar om något du redan känner till? Eller kanske bara få en stund underhållning? Följ då med på gamla och nya stigar – med Jalle Horn och vänner.
I programmet undersöker vi spännande händelser, intressanta personer, sköna konstverk, tänkvärda filosofer, vardagsbestyr som mat och klädsel samt mycket annat från europeisk kultur. Vi både djupdyker i ämnena och finner det lustiga i dem. Målet är att bjuda på både nytta och nöje, både lärdom och behag. Således ger vi liv åt svensk och europeisk tradition – genom att helt enkelt inte glömma det viktiga vi har åstadkommit och vad som utmärker oss. Programmet har därmed ett nationalistiskt, allmäneuropeiskt och konservativt perspektiv.