Svea Ting
På gamla och nya stigar
61. Mahabharata - ett väldigt indiskt epos om allt mellan himmel och jord
0:00
-1:43:34

61. Mahabharata - ett väldigt indiskt epos om allt mellan himmel och jord

Följ med på en resa av kosmiska dimensioner. De indoeuropeiska folken drog i urtiden åt två håll, till Europa samt till Iran och Indien. I Indien var de med om att skapa den mäktiga berättelsen Mahabharata, på språket sanskrit, som ofta kallas världens längsta berättelse. Den handlar om kampen mellan två släkter som får sin kulmen i slaget vid Kurukshetra. Men Mahabharata innehåller samtidigt hundratals delberättelser och lärdomar inom ramberättelsen, bl.a. en strid mellan gudar och demoner samt Bhagavadgita, som förklarar krigarens plikt och de högre religiösa sammanhangen. I dagens vandring bjuder Jalle Horn och Lennart Svensson på en inblick i ämnet indologi och det storslagna eposet Mahabharata, som berör allt mellan himmel och jord.

https://www.svegot.se

0 Comments
Svea Ting
På gamla och nya stigar
Vi svenskar och våra europeiska brödrafolk har en makalös historia och kultur som har rört sig längs slingrande stigar i flera årtusenden. Vill du veta mer om den historien och kulturen? Eller få nya infallsvinklar om något du redan känner till? Eller kanske bara få en stund underhållning? Följ då med på gamla och nya stigar – med Jalle Horn och vänner.
I programmet undersöker vi spännande händelser, intressanta personer, sköna konstverk, tänkvärda filosofer, vardagsbestyr som mat och klädsel samt mycket annat från europeisk kultur. Vi både djupdyker i ämnena och finner det lustiga i dem. Målet är att bjuda på både nytta och nöje, både lärdom och behag. Således ger vi liv åt svensk och europeisk tradition – genom att helt enkelt inte glömma det viktiga vi har åstadkommit och vad som utmärker oss. Programmet har därmed ett nationalistiskt, allmäneuropeiskt och konservativt perspektiv.