Nu ikväll är det eld- och musikföreställning i Hova. Det är riddarvecka, vilket har pågått i några årtionden nu. Byn bygger en liten länge med medeltidsbodar för försäljning av det vanliga: korv, kläder, smycken med mera. Det finns sagostunder för de små, gyckeltjosan för herre och fru, vapenlek för alla - och eldshow för den som gillar sådant. Huvudattraktionen är den dagliga riddartorneringen.
Två lag tävlar mot varandra i några grenar där det gäller att bemästra både hästen riddarna sitter på och vapnen varmed de prickar något: lans, spjut, klubba, svärd. Gycklare förhöjer stämningen. Väpnare håller lansar. Valdemars och Magnus fruar pikar männen på banan.
Valdemar och Magnus?
De två lagen som tävlar utgörs av kung Valdemars lag och av hertig Magnus lag. Birger Jarls söner. Konferenciern leder oss tillbaka till år 1275 då kung Valdemar nyligen har kommit tillbaka från en pilgrimsfärd till Rom på grund av sitt lilla snedsprång med drottningens syster, den söta lilla Jutta, som kungen bara inte kunde låta bli att ta som frilla.
Valdemar var nog ingen dålig kung; han stiftade ändå viktiga lagar som hemfrid, kyrkofrid och kvinnofrid. Och han förvaltade faderns arv hyggligt väl. Men han hade rykte om sig att vara en vällusting. Och sådant är farligt eftersom andra stör sig eller ser möjligheter att utmana makten. Valdemars bror Magnus såg sig tvungen att utmana makten - eller kanske såg chansen att få makten. Ett vanligt fenomen hos yngre bröder förr i tiden.
Svea Ting behöver dig för att fortsätta publicera artiklar om kultur och politik, podden “På gamla och nya stigar” samt ljudböcker. Längst ned står hur du kan stödja oss.
På Hovas riddartornering återupplever de således en i år 749 år gammal händelse. Det ena laget kämpar för kungen och det andra för hertigen. Två läktare tvingas hålla på en av parterna medan Magnus och Valdemar eldar på sin respektive läktare. Framåt slutet av showen utmanar sedan Magnus - betydligt mer vapenför än sin vällustiga broder - Valdemar eller en av hans riddare på duell.
Huruvida han vinner varje gång och därmed själva riddarspelet åt sitt lag vet jag inte, men de gånger jag har sett det har det skett varmed han har krönts och utnämnts till kung. Han blev sedermera känd som Magnus Ladulås.
År 1275 stod slaget vid Hova. Lilla Hova som idag är en liten sömnig ort i Gullspång kommun med ca 2000 invånare. Men de förstår att högtidlighålla det avgörande slaget då lillebror satte storebror på plats. Magnus var nere i Danmark för att få hjälp av Danmarks kung med danska och tyska riddare. Hans här red under våren upp genom Västergötland och nådde i juni Tivedens rand. Valdemar for åt sydväst med sin armé och slog läger i Hova.
Enligt krönikorna ska Valdemar dock ha slagit sitt konungsliga läger tillsammans med sina bästa riddare en bit därifrån i Ramundeboda. Valdemar såg därmed chansen och såg till att få till ett slag mot Valdemars decimerade armé - hårdföra, välbepansrade riddare mot tappra men chanslösa bönder. Slaget den 14 juni 1275 blev kort och snabbt avgjort. Valdemar sägs ha spelat schack under slaget, mer eller mindre omedveten om att det ägde rum - och att han förlorade ett kungarike i det ögonblicket. Den legenden är dock mycket passande för en underhållande krönika.
Fly fick han dock. Till Norge där han hade allierade. Men utan chans att behålla kronan. Den hamnade i stället på broder Magnus huvud. Betydelsen av de händelserna insåg ett gäng Hovabor många århundraden senare, varmed Hova riddarvecka föddes. Och i de spelen kröns hertig Magnus årligen till kung.
Den som tycker att det är spännande med gamla händelser i gamla Västergötland kan lyssna på ett avsnitt av podcasten På gamla och nya stigar där bland annat slaget vid Hova berörs. Håll också ögonen öppna. Snart blir det högläsning av Verner von Heidenstams storslagna roman Bjälboarvet, den andra delen av sviten Folkungaträdet. Den tar plats på ljudboksdelen här på Svea Ting inom kort.
Folke Filbyter, del ett i sviten, finns redan som ljudbok här på Svea Ting. De två böckerna är dock fristående från varandra. Det är ingen sammanhängande handling. Så man måste inte ha läst eller hört Folke Filbyter för att avnjuta Bjälboarvet. Oavsett, Heidenstams romansvit är otroligt bra. Den borde vara tvångsläsning (eller lyssning) för varje svensk. Så missa inte när Bjälboarvet snart kommer på en ljudboksplattform nära dig. Här på Tinget.
Vill du stödja Svea Ting? Det gör du bäst på följande sätt.
Teckna en prenumeration. Info finns i fliken “prenumerera” på sveating.se.
Swisha en gåva till 0735200402. Märk din swish med “gåva”.
Dela den här artikeln med dina bekanta.
Dela Svea Ting med dina vänner.
Skriv i kommentarsfältet vad du uppskattar (eller inte) med den här artikeln och Svea Ting - bara möjligt för prenumeranter.