

Discover more from Svea Ting
Nyheter på Jüngerfronten
Ernst Jünger är en kontroversiell författare. Ändå översätts hans böcker av ett tappert litet förlag. Och så finns det en biografi på Logik.
Vi skriver maj 2023. Och jag nås nu av flera nyheter om den svenska Jüngerutgivningen.
Pro primo: Faeton förlag sägs vara på väg att utge Ernst Jüngers dagböcker från andra världskriget. Nåväl, detta är kanske bara ett rykte, för på förlagets hemsida syns inget om boken. Men om det blir av så blir det möjligen en nyutgåva av det urval som kom på Cavefors 1975, Dagböcker från Tyskland och Frankrike under krig och ockupation. Denna bok sammanfattade tre tyskspråkiga volymer och var ett under av pregnans, historia, reflektion och entomologi, den unika mix som gör Jünger till Jünger.
Pro secundo, gällande en annan nyhet om den svenska Jüngerutgivningen står vi på fastare mark: Eumeswil. Detta är en annan roman av Jünger som också kom på Cavefors en gång i tiden. Det tyska originalet kom 1977 och Cavefors översättning kom 1981. Nu sägs Augusti förlag vara på väg att ge ut den på nytt. Den lär komma i oktober i år. Och det blir i så fall i samma översättning som då det begav sig, Richard Matz’ pregnanta tolkning. Allt detta är mycket glädjande ty Eumeswil är, liksom dagboken, ett under av koncentration, reflektion och spänning, ett koncentrat av historia, ontologi och allmän visdom.
Den svenska Jüngerläsaren kan alltså glädja sig i denna vår tid. Med förlaget Augusti i spetsen ges det ut en del Jünger på svenska. På förlaget finns redan titlarna Sturm, I stålstormen, Det äventyrliga hjärtat, Glasbin och Skogsvandraren. Det rör sig om skildringar av hans upplevelser under första världskriget, framtidsromaner, essäer — allt med Jüngers helt säregna stil och tanke.
Men det finns en twist på det hela: du behöver inte köpa alla dessa översättningar för att få ditt lystmäte av Jünger. Nej, du kan köpa en bok där ovannämnda böcker sammanfattas med verve och snits på 328 välfyllda sidor. Ja hela Jüngers författarskap överblickas och summeras i denna bok på ett unikt sätt.
Jag talar förstås om min egen bok, Ernst Jünger – en biografi, utgiven 2021 på Logik förlag. Den kan köpas från förlaget eller Amazon.se.
Upplägget för framställningen är följande. Först ett vidlyftigt kapitel som skildrar Jüngers liv från vaggan till graven. Sedan blir det en titt på Jüngers kontroversiellare sidor, såsom 20- och 30-talets kampår. I samband med detta återges debatten i Tyskland, Frankrike och Sverige i nyare tid gällande Jüngers roll som ”bad boy”.
Givetvis finns det ett avsnitt om första världskrigsförfattaren Jünger. Därefter granskas de stora romanerna liksom filosofiska verk av typen Der Arbeiter, An der Zeitmauer, Skogsvandringen och Det äventyrliga hjärtat. Merparten av Jüngers mer än 50 böcker får sig en liten utläggning.
Till sist kommer kapitel om poeten Jünger, humoristen (!) Jünger och en del annat. Sammantaget är detta en milstolpe i svensk Jüngerreception: det är den första riktiga biografin på svenska i form av en rejäl bok. Något liknande kommer troligen inte att skrivas av en svensk på länge, kanske aldrig.
Därför bör du, som vurmar för Jünger, passa på att köpa denna bok. Och tror du mig inte så citerar jag härmed en recension från Amazon om den engelska utgåvan till boken (det finns en sådan också): ”Köp!”