Kung Karl, den unga hjälte. Kapitel 6 och 7.
Bokens två slutkapitel berättar om varför konungen inte ägnade sig åt det täcka könet och varför vissa negativa bilder av hjältekungen är felaktiga. Skriven av Carl Grimberg, inläst av Jalle Horn.
Carl Grimberg återberättar Karl XII:s liv och gärning på ett koncist men ändå frodigt sätt i sin bok. Framför allt visar han fram kung Karl på ett positivt och rättvist sätt. Givetvis står krigen i centrum - eftersom de var i centrum av Karl XII:s liv. Till dem som anser att kungen var en krigshetsare skriver Carl Grimberg:
Varje tid och varje människa måste mätas med sin tids mått. Blott den historiskt obildade, den som ej förstår utvecklingens synpunkt, anlägger det tjugonde seklets måttstock på svunna tiders personligheter och förhållanden. För Karl XII fanns inget val mellan krig och fred, därest han ville fylla sin plikt mot Sveriges rike. Ej av stridslust utan av världshändelsernas oemotståndliga kraft drevs han att gripa till svärdet.
I de två sista kapitlen redogör Grimberg för förvrängda bilder av kungen. Först berättar han om varför kung Karl inte ägnade sig åt kvinnokönet. Sedan tar han upp en felaktig syn om att bilden av kungen skulle ha justerats till Karl XII:s fördel. Nej, menar Grimberg, någon justerad bild av kungen behövdes inte. Han var kort och gott en storartad människa med eller utan försköningar.
Historikern Carl Grimberg (1875-1941) var sin tids Herman Lindqvist, känd för sitt medryckande språk och berättarförmåga. “Kung Karl, den unga hjälte” trycktes för första gången 1918, 200 år efter att Karl XII stupade i Fredrikshald i Norge.
Denna bok finns också att köpa som tryckt version.
För enklast lyssning på ljudböckerna i din telefon föreslår vi att du laddar ned Substacks app. Den finns både på Google Play och App Store.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Svea Ting to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.