Fri beredskap
Jodå, det kommer drabba dig. Det är i alla fall inställningen du bör ha. Här hjälper vi dig att vidta de mått och steg som behövs för att du ska kunna komma igång med att klara dig.
Av Robin Holmgren
Plutarchos skrev i Moralia II för drygt 1900 år sedan följande: "…ingen levande kan säga: 'detta drabbar inte mig', eftersom de är okunniga om hur stor betydelse det har för sinnesron att öva upp förmågan att med öppna ögon kunna se på lyckans växlingar och att låta bli att bilda sig släta, mjuka föreställningar, likt en som söker leva trygg i skydd av många förhoppningar som oupphörligt viker undan och inte håller stånd mot någonting."
Börjar med ett beslut
Det är lätt att skriva ned vad du behöver, de steg du behöver gå, men grunden i all beredskap handlar om inställning till livet, och självhjälps-böcker till trots så börjar detta med att du tar ett beslut och sedan agerar på beslutet.
Beredskap är inte samlande av konserver med vita bönor per se, utan agerandet att införskaffa resurser som du ämnar ha om framtiden inte blir lika linjär som du och alla andra anpassar era dagliga rutiner utefter. Vi vet att framtiden och livet är dynamiskt, men i denna tid av just-in-time och dekadens finns sällan utrymme för reflektion eller planering för mer än morgondagen.
När Magnas Uggla sjunger om att vara ”Kung i baren” så kan titeln stå som förebild för decennier av förfall och ett fördjupande av kortsiktigt tänkande. Hela vår parlamentariska demokrati är ett osunt bevis på att snabba och till synes oreflekterade lösningar kan leda till att vi står med byxorna nere vid anklarna när det oväntade väl händer. Att vara förberedd är att stå beredd på att just det oväntade händer, inte bara för din egen skull, utan även för din familj, dina vänner och ditt folk. Vi har tagit ansvar för vår framtid, även när det blir en skakig resa, och målet med denna skrivelse är således att du ska ges möjlighet att reflektera över sakernas tillstånd och sedan kunna ta ett beslut.
Men hur hamnade vi här?
Alla beslut vi tar grundar sig i en situationsanalys, oavsett om den är omedveten eller medveten. Med pandemin i backspegeln så kan vi se att politiker och stater i stort agerar likartat utefter samma analys; först förnekelse över att det är ett problem, sedan milt konstaterande att det inte är ett farligt problem, sedan anses det vara ett stort problem som vi kommer att övervinna om vi hjälps åt, sedan drakoniska åtgärder som känns löjeväckande gentemot det första antagandet.
Politiska beslut ledde till att hela samhället ställdes om för att kunna möta ett hot i singular. Varje beslut som leder till en ökning av sjuka eller skadade kan således var det som knäcker hela systemet, vilket ger vid hand att vårt nuvarande sätt hantera ett virus (i detta fall) saknar redundans, det saknar uthållighet.
Hur hamnade vi här? Från andra världskriget fram till Sovjets fall fanns det en mycket stark vilja i Sverige för att stå rustat mot ett väpnat angrepp från kommunisterna i öster. Vi blev världsbäst på att bygga bombskydd i lägenhetskomplex, vi lagrade förnödenheter, vi hade en otroligt väl förankrad försvarsvilja som omsatts till riktiga förberedelser, men även dessa förberedelser hade sin grund i en enkelriktad hotbild; krig.
När borgarna skrotade 700 000 skyddsmasker för några mandatperioder sedan så brändes en del av dessa förberedelser upp p.g.a. lagerkostnad, vilket kan te sig minst sagt märkligt med tanke på vad Staten annars kan lägga resurser på. Att bränna dessa masker från 70-talet var måhända inte ett dåligt beslut; det som däremot visar på systemets inkompetens och kortsiktighet är att dessa skyddsmasker inte ersattes med nya skyddsmasker. Från att ha en hel del gammal utrustning så hade vi över en natt ingenting alls.
Det är just denna kortsiktighet vi måste vänja oss av med på individuell basis, vi måste ta vårt ansvar och inse att staten med jämna mellanrum tar beslut som riskerar att påverka din och min säkerhet, och det är upp till oss att ta hand om våra egna liv. Staten finns där för att främja sig själv, inte för att hjälpa dig.
Din egen situationsanalys
Det första vi ska göra är att göra en egen situationsanalys. Låt mig gissa att pandemi fortfarande står högt på listan. Det jag emellertid vill att ni gör är att se bortom tidningsrubrikerna och istället lista de störningar som ni tidigare har råkat ut för, samt ett par av de ni inte har råkat ut för. Vanligt förekommande störningar i vardagen kan vara bilen som går sönder på vägen, strömavbrott, svårt att få tag på rätt läkemedel, dålig ekonomi etc. Det ni inte har råkat ut för kan vara inbrott, svår sjukdom, arbetslöshet.
Någonting som jag har tagit upp tidigare är vår låga förmåga att hantera störningar i all form av försörjning när det gäller förnödenheter som läkemedel och mat, något också MSB tagit upp, sina tidigare kommentarer till trots (de gjorde samma analys som politikerna). I ett skede när människor bunkrar p.g.a. oro för framtiden så skapas det ett tryck på framförallt lager- och transportsektorn. Om dessa sektorer drabbas av personalbortfall så tar det inte lång tid för livsmedelshandeln eller apoteken att stå tomma med vissa produkter p.g.a. minimalt internt lager. Bristerna leder i sin tur till att individens panik ökar och denne kommer då att köpa mer av nästa vara som anses vara ett sämre alternativ. Det blir en negativ spiral vilket sätter ytterligare tryck på tidigare nämnda sektorer. Allt som krävdes var att några människor köpte mer toalettpapper i en butik för att dessa skulle ta slut, och någonting jag själv lade märke till som tidigt blev en bristvara var mjölkpulver, alla typer av konserver, basvaror som pasta och ris. Steget efter situationsanalysen är att se över vad du faktiskt har för resurser för att möta de sannolika samt de osannolika kriserna. Hur många portioner mat ha du?
Hur mycket vatten? Har du ett reservdäck till bilen? Har du en säkerhetsdörr? Denna fas kräver en hel del kritisk reflektion av dig, men det är nödvändigt för att du ska få reda på hur ditt nuläge ser ut.
De fem punkter du har att förhålla dig till är; vatten, värme, mat, kommunikation och skydd.
Vatten: Minst tre liter per person och dag. Lättast att förvara genom en blandning av pet-flaskor och dunkar med tappkran.
Värme: Bra kläder, extern värmekälla (fotogenkamin, värme- och stearinljus, vedspis, kamin).
Mat: Färskvaror, konserver, frystorkat, basvaror, matolja. Kan du tillaga det?
Kommunikation: Vevradio för att kunna ta del av krisinformation på P4.
Skydd: Har du fysiken och den mentala styrkan för att försvara dig och ditt hem? Har du jaktlicens? Har du tillräckligt med sanitetsprodukter för att skydda dig från sjukdom? Har du mediciner för att hantera sjukdomarna?
Låt “förberedd” vara en del av livet självt
Att bli förberedd är inte ett projekt som är avklarat på ett år, det kommer med största sannolikhet bli en naturlig del av ditt tänkande, precis som det alltid var för våra förfäder. Att ha möjligheten att inte bara överleva utan att leva gott till och med när det är som svårast, det skänker ett välförtjänt självförtroende för framtidens prövningar.
Så, hur går vi tillväga när det kommer till att öka våra resurser för svårare tider? Vi bygger långsamt och metodiskt. Några konserver här, en säck med ris där, några hundringar in i spargrisen. Tänk dig att du införskaffar en, två eller tre varor till lagret vid varje köptillfälle och vi säger att du handlar en gång i veckan. Hur mycket extra resurser har du på lager efter ett år? Om du dessutom anpassar inköpen utefter rabatter och säsong så kommer du ännu billigare undan vilket för med sig flera positiva aspekter; du planerar din konsumtion, du värderar pengar och resurser, du blir mer förberedd för varje vecka och du skapar en positiv rutin. Kan du komma överens med andra sunda svenskar gällande större inköp för att göra det ännu billigare.
Det är lätt att få panik och handla stort när man inser hur sårbart samhället är, och jag tänker inte förmå dig att inte göra det, det jag däremot vill förorda är att det du nu införskaffar skall vara en naturlig del i ditt långsiktiga arbete om att bli förberedd. Kom ihåg att du lever i en tid av överflöd, även om du inte har en hög inkomst. Det har aldrig varit så billigt att bli mätt som det är nu! Det är måhända just på grund av det låga priset som vi till viss del har tappat förståelsen för vad våra kroppar och sinnen behöver; vi har växt upp i och har alltid levt i ett överflöd. Men, den som har gått hungrig och törstig vet att uppskatta det sanna värdet på ett glas vatten och ett knäckebröd med smör!
Fastän vi sällan har gått hungriga utan möjligheten att stilla den knorrande magen inom en timme, låt oss se på komforten i att ha ett lager med förnödenheter eller annat:
Din rapsolja är slut, så nu har du inte tillräckligt till köttmarinaden. Tänk om du haft en eller två flaskor extra.
Du behöver fylla på bensin till bilen, men du får lönen först om tre dagar, och du behöver verkligen åka. Tänk om du haft två 20-litersdunkar med bensin i förrådet.
Du har varit rejält sjuk vilket gjort att du kommer att ha en lägre inkomst kommande månad p.g.a. sjukskrivning, inköp av medicin och dylikt. Tänk om du hade lagt undan några slantar när du hade en högre inkomst de tidigare månaderna.
Din el försvann p.g.a. strömavbrott, och det är oklart när det åter fungerar. Tänk om du haft ett stormkök och kunnat laga mat nu när spisen är släckt.
Du använde just bebisens sista blöja. Tänk om du hade haft några paket hemma.
Du stoppade just in den sista prillan. Tänk om du hade haft några stockar hemma.
Som ni anar finns det många situationer i vardagen där ett långsiktigt förhållningssätt hade varit till godo, i stort som smått.
Var bekväm och investera i din framtid
Som ni säkert förstår så är det bekvämt att ha investerat i vår framtid redan på förhand. Det är fördelaktigt att agera nu när tid, kraft och resurser finns tillgängliga för att kunna möta morgondagens prövningar. Det finns ett logiskt resonemang bakom att jag hugger upp mer ved än jag bedömer att jag behöver eftersom jag vet att om det blir en riktig vargavinter så kommer jag att vara mycket nöjd över att jag högg upp några extra kubik så att inte elräkningen blev 100% högre i en eller flera månader. De tusenlapparna kan jag behöva till något ännu viktigare där och då.
Gör nu inte misstaget att handla flera plattor med vita bönor om du inte ämnar köra Mad Max-bilen på metan, utan köp det du gillar och pröva nya recept för att ta reda på om dina smaklökar gillar konserver och frystorkade rätter. Alla i familjen äter inte soldatens ärtsoppa, men de äter sannerligen annat som också går att lagra bredvid mina gröna burkar.
I dessa osäkra tider, bli en av dem som är säkra på sin egen förmåga att övervinna de prövningar som står för dörren.