Fängelsedagbok - Del 5: Anteckningar 26-28 + Epilog
Corneliu Codreanu, ledare för det rumänska Järngardet, fängslades 1938 efter en politisk maktstrid. Hans hemliga anteckningar från fängelset smugglades ut, ett arv till världen. Inläst av Jalle Horn.
Corneliu Zelea Codreanu grundade och ledde från 1927 till 1938 Ärkeängeln Michaels Legion, en organisation i Rumänien mer känd som Järngardet. Järngardet var under början av 1900-talet Rumäniens mest omtalade nationalistiska rörelse. Genom orubblig fanatism och offervilja skapade de unga legionärerna i Järngardet chock och förstämning hos etablissemanget, och lyckades dessutom få stort stöd hos allmänheten i de rumänska valen. I valet 1937 lyckades Järngardet bli landets tredje största parti, men istället för att släppa fram nationalisterna valde etablissemanget att fängsla legionärerna. En av de fängslade var ledaren Codreanu som i den här boken berättar om sina tankar inför framtiden och om hopplösheten i den kalla, mörka fängelsecellen där han inte visste vad som hänt med varken hans familj eller med kamraterna i Järngardet. Han skriver om hur han försöker förbereda sitt försvar inför de uppdiktade åtalspunkterna, och om den orättfärdiga domen till tio års straffarbete.
Anteckningarna 26-28 är de sista tre dagboksanteckningarna. Här får vi följa hans övergång till ett nytt fängelse på grund av den orättvisa domen mot honom. Därefter följer en epilog (För att lyssna behövs en prenumeration som Tingsman.)
I den här delen återfinns:
Dagboksanteckningar 26-28 (17 juni - 19 juni 1938) - rulla ned för ljudfil
Epilog: mordet på Corneliu Codreanu - rulla ned för ljudfil
Tidigare delar av ljudboken:
Denna bok finns också att köpa som tryckt version. Den tryckta boken innehåller mer, bl.a. ett rikt bildmaterial.
För enklast lyssning på ljudböckerna i din telefon föreslår vi att du laddar ned Substacks app. Den finns både på Google Play och App Store.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Svea Ting to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.