Fädernas gudasaga (del 1 - fri lyssning)
Viktor Rydbergs populära återberättelse om den nordiska mytologin.
Fädernas gudasaga - återberättad för ungdomen, som utkom 1887, är Viktor Rydbergs populära (åter)berättelse om den nordiska mytologin. Som han själv skriver i bokens förord:
För första gången öfverlämnas härmed i den svenska ungdomens händer vår folkstams myter som ett sammanhängande helt. En närmare undersökning har visat, att de bildat en fortlöpande saga, hvari hvarje myt, äfven om den i sin uppkomst var fristående, blifvit införlifvad som länk i en kedja, hvilken börjar med världens, gudarnes och människoslägtets upphof och ändar med Ragnarök och världsförnyelsen.
Rydberg har således, som redan Snorre Sturlasson gjorde på sitt finurliga sätt, slagit samman de många myter och sagor som bevarats genom århundradena till en storslagen mytologisk berättelse. Utifrån de myterna samt vetenskapligt och poetiskt sinne har Rydberg format sin gudasaga till en sammanhållen och mycket underhållande berättelse om gudarnas och världarnas öden, från skapelsen till undergången. Han har förstås främst utgått från de nordiska texterna, i första hand Eddan, men han har också rådfrågat både grekiska och indiska myter för att få en fungerande berättelse. Till grund ligger hans gedigna arbete med germanska myter, vilket med tiden förverkligades i Undersökningar i germanisk mythologi, utkommen i två delar 1886 och 1889.
Rydbergs saga är skapad efter hans poetiska sinnelag, och forskare har då som nu haft invändningar mot en del tolkningar av materialet. Men Rydbergs syfte har varit lika poetiskt som vetenskapligt. Han har diktat till saker så att de passar hans bild av helheten. Det finns förstås en och annan feltolkning i boken, men redan myterna själva har sina motstridigheter och konstigheter. Lite av Rydbergs syn på saken kommer fram i förordet “Till läsaren”. Avsnittet är inte nödvändigt för själva berättelsen om myterna, utan man kan gå direkt in på kapitel 1.
Fädernas gudasaga är perfekt för den som inte ids ta åt sig poesin i Eddan eller krassa vetenskapliga utläggningar om nordisk mytologi. Inte minst är Rydbergs syfte lika viktigt i dag som på hans egen tid: att ge den svenska ungdomen deras förfäders visdomar och berättelser att läsa, åhöra och förvalta.
Det här avsnittet av ljudboken är fritt tillgängligt för alla; kommande avsnitt är enbart för prenumeranter på Svea Ting. I den här delen återfinns:
Till läsaren
kapitel 1 - avsnitten Kaos/Världsträdet - Urvarelserna - Underjorden/Burs söner/Urtidskonstnärerna/Odens självuppoffring - Rimtursarnas undergång/Vakten vid Hvergelmer - Världsskapelsen fortsättes - Världskvarnen - Världsskapelsen fullbordas
För enklast lyssning på ljudböckerna i din telefon föreslår vi att du laddar ned Substacks app. Den finns både på Google Play och App Store.
Till läsaren
Kapitel 1
Vill du stödja Svea Ting? Det görs bäst på följande vis. Ditt stöd behövs.
Teckna en prenumeration. Info finns i fliken “prenumerera” på sveating.se.
Donera genom Swish till 0735200402. Märk din swish med “gåva”.
Dela den här artikeln med dina bekanta.
Dela Svea Ting med dina vänner.
Skriv i kommentarsfältet vad du uppskattar (eller inte) med den här artikeln och Svea Ting - bara möjligt för prenumeranter.