En stark monarki för Sveriges skull
Sällan lyfts frågan om monarkins stärkande. Det vi hör är att den bör monteras ned eller vara som den är. Här ges en tredje position i frågan.
Kung Carl XVI Gustaf markerar 50 år på den svenska tronen, en händelse som belyser både monarkins stabilitet och dess fortfarande relevanta roll i det svenska samhället. Även om monarkin ofta ifrågasätts så finns det flera övertygande argument för att inte bara bibehålla denna institution, men också överväga att utöka dess ansvarsområden som politisk medlare.
Kungahuset agerar som en symbol för nationell sammanhållning och historisk kontinuitet. Genom att representera och skydda svenskt kulturarv och tradition, bidrar kungen och hans familj till en stark nationell identitet. Denna roll sträcker sig även till att vara en samlingspunkt i en alltmer splittrad tid; kungen är en enhetlig symbol som alla svenskar kan stå bakom, om de så väljer.
Vidare förstärker kungahusets existens den nationella identiteten genom att det, ur en nationalistisk synvinkel, alltid kommer att vara en representation av svensken, och inte utlänningen. Det ger svenskarna en starkare känsla av att vara ett unikt folk med en lång och stolt historia.
Ett mer sällan uttryckt argument för en stärkt monarkin ligger i monarkens potential som politisk medlare. Sverige har nyligen bevittnat långvariga regeringsbildningar som har bidragit till politisk osäkerhet och minskat förtroende för det politiska systemet. I detta sammanhang skulle kungens neutrala och beständiga position kunna erbjuda en stabiliserande effekt. Eftersom monarken är befriad från påtryckningar som opinionsmätningar och val, har denne friheten att agera beslutsamt och auktoritativt i att lösa politiska knutar.
Till dem som kritiserar monarkin för att vara odemokratisk skulle jag svara med en fråga om den liberala demokratins nuvarande effektivitet. De utmaningar och det kaos som har följt av 100 år med allmän rösträtt gör snarare monarkin till ett föredöme i jämförelse.
Monarkin borde vara mer än ceremoniella och kulturella symboler. Genom att tilldela kungen en mer aktiv roll i politiska processer kan vi både bevara och vitalisera denna djupt rotade institution. Och med tanke på att detta är något vänstervridna och liberaler fruktar känns det som en fråga väl värd att kämpa för.