Bjälboarvet (Del 9)
Andra delen av romansviten Folkungaträdet av Verner von Heidenstam. Kapitel 17. Inläst av Jalle Horn.
Romansviten Folkungaträdet av Verner von Heidenstam publicerades 1905-1907. Den första delen, Folke Filbyter, berättar om den buttre, osympatiske vikingen Folke, som bygger en gård i Östergötland. Vi är på 1000-talet, i brytningstiden mellan vikingatid och det kristna Sverige. Den delen går att lyssna på här på Svea Ting.
Sina barn bryr sig Folke föga om. Sin sonson tar han dock helt till sitt hjärta. Men där börjar också Folkes olycka eftersom pojken blir bortrövad. Som en tragisk hjälte drar Folke land och rike runt i jakt på det enda han någonsin älskat. När han efter många år till slut finner sonsonen har denne blivit kungens jarl, kristen och en slug maktspelare. Folke vill han helst förneka; han är den gamla sortens människa som mest är i vägen för det nya som ska komma.
Bjälboarvet, svitens andra del, utspelar sig ca tvåhundra år senare. Folke Filbyters ättlingar har blivit maktens mäktigaste genom Birger Jarl. Boken skildrar ytterligare en tragisk historia: maktkampen mellan Birger Jarls söner Valdemar och Magnus.
Precis som i Folke Filbyter målar Heidenstam upp dåtiden, 1200-talet i det här fallet, med fantastisk lyster och åskådlighet. Berättelsen har också ett rikt persongalleri av allsköns bisarra och spännande karaktärer, lika mycket småaktiga som storslagna. Det finns inget gott eller ont i berättelsen. I stället får man ta varje person som han eller hon är.
Heidenstam väver in ett mytiskt skikt i brödernas maktkamp, en inte ovanlig historisk företeelse men också ett arketypisk fenomen. Det är en ödesmättad historia Heidenstam bjuder på, och han berättar den på bästa sätt - med hans typiska humör och fängslande språk.
Bjälboarvet är liksom Folke Filbyter en höjdpunkt i svensk romankonst.
Resumé
Av Birger Jarls äldsta söner är Valdemar levnadsglad och bejakande medan Magnus är tungsint och pliktfylld. Magnus bedyrar sin plikt till sin äldre bror - men är kanske inte helt uppriktig. När Birger jarl dör får Valdemar äntligen styra utan sin fars fulla auktoritet. Han är betydligt mildare - bestraffar mindre och benådar mer - vilket Magnus finner en svaghetens lära. Valdemar lever också ut sin kvinnolystnad hos vallflickan Yrsa-Lill och har ögon för drottningens syster Jutta. Magnus försöker ta Jutta till kloster, men Valdemar hinner ikapp; de får en kärleksnatt innan hon hamnar i kloster. Valdemar överges av riddaren Herr Svantepolk. Yrsa-Lill fängslas på drottningens order men räddas av lekaren Gistre.
Hertig Magnus och Herr Svantepolk konspirerar om framtiden i och med att Jutta har fött Valdemar en son, som lämnats i ärkebiskop Fulcos förvar, och för att Valdemar ryktas vilja frånta Magnus jarlamakt och förläningar. Jutta drar från sitt kloster på botgörarresa till Uppsala, i hopp om att se sin son och Valdemar samt få förlåtelse av sin syster drottningen. Jutta blir i Uppsala förtrolig med sin son. När Valdemar genomför en procession inför folket står Jutta med pojken i första led. När hon ber om hans uppmärksamhet svarar han stolt: “Jag känner igen både dig och barnet … mitt och ditt”. Då kräver folket att Valdemar ska göra pilgrimsresa till Rom p.g.a. synden. Jutta och pojken förs av Fulco till drottningen som förlåter Jutta.
Valdemar ser sig nödgad att dra på pilgrimsfärd. Broder Martinus undanröjer den livsgala Glimma på horribelt sätt.
Tidigare avsnitt finns här:
Del1: Introduktion, Kapitel 1-2.
Det här avsnittet av ljudboken är reserverat för dig som är prenumerant på Svea Ting. I den här delen återfinns:
Kapitel 17
För enklast lyssning på ljudböckerna i din telefon föreslår vi att du laddar ned Substacks app. Den finns både på Google Play och App Store.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Svea Ting to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.