Abortfrågan är på tapeten efter att regeringen har meddelat att man vill förstärka aborträtten genom att föra in den i grundlagen. Samtidigt ses hela abortlagstiftningen över eftersom den behöver en modernisering efter 50 år. Vi lämnar sakfrågan därhän och passar i stället på att göra några invändningar mot sättet man försöker sälja reformerna.
Enligt socialdepartementets pressmeddelande tycks “hotet” mot aborträtten och strävan efter mer jämställdhet vara det övervägande incitamentet för en ändring av lagen. Ett par ministrar har uttalat sig.
- Runt om i världen ser vi att rätten till abort är hotad. Sverige har länge varit ett föregångsland när det kommer till frågor som berör jämställdhet och nu tar vi, med denna utredning, ännu ett steg för att stärka jämställdheten i samhället. Det är varje kvinnas rätt att bestämma över sin egen kropp, och rättighet att välja när hon vill ha barn. På samma sätt bör det vara upp till kvinnan att själv välja om vill göra abort i hemmet eller på sjukhuset, efter konsultation med vården. En moderniserad abortlagstiftning är avgörande för ett jämställt samhälle, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall.
– Det här uppdraget syftar till att förstärka kvinnors bestämmanderätt över sina egna kroppar och makt över sina egna liv. Det är en väldigt viktig jämställdhetsfråga, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg.
Aborträtten i världen är hotad, säger man. Är det verkligen så? Ett sådant påstående är riktigt enbart om det råder fri abort i världens länder eller har gjort det de senaste decennierna samt att det är en absolut rättighet att få abortera sitt foster. Först då kan “rätten” anses hotad. Med “fri abort” menas för övrigt rätten att få göra abort utan förklaring, till exempel att man blivit våldtagen. Man får alltså göra det oavsett varför - enligt ens lust, om man vill uttrycka sig så.
Det är förstås ett retoriskt knep att säga så, men det är just vad abortförespråkarna ständigt gör när de utgår från att rätten till fri abort är hotad. Det är rent av en förutsättning människor gör utifrån föreställningen om absolut aborträtt. Så kraftigt har de progressiva grupperna betonat absolut rätt till fri abort genom åren att folk tar det för givet. Men det är inte rätt att se det som en förutsättning. I nästan hela Afrika, Latinamerika, Mellanöstern och södra Asien är rätten till abort enbart gällande för att rädda den gravida kvinnans liv, av hälsoskäl eller på s.k. socioekonomiska grunder. I ungefär 25 länder i världen råder totalförbud.
Större delen av världen har således från början en liten rätt till abort. Det är därmed inte fråga om inskränkningar i någon rätt, utan det är ländernas principiella rätt helt enkelt, deras standard så att säga. Det är inte franska revolutionens principer, feministiska dogmer eller FNs syn på aborträtt som avgör länders rättigheter i abortfrågan, det är varje land själv som gör enligt sin tradition. Man kan tycka bra eller dåligt om aborträttigheter, men man bör vara klar med utgångspunkterna.
Aborträtten är således inte hotad. Däremot finns det en del länder som vill se över sin aborträtt av olika skäl. De länderna finns nästan samtliga i den nordliga hemisfären. Man har på senare tid pekat på USA som en “skurk” här. Ordet “skurk” används på precis det sätt som nämnts ovan, att rätten till fri abort är absolut och att det är skurkaktigt att vilja inskränka den.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Svea Ting to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.